Meer info
Met Diverscity010 is het ons doel jou, als onderwijsprofessional, te inspireren en te ondersteunen zodat je met je leerlingen aan de slag kunt om de sociale veiligheid op school voor LHBTI-leerlingen te vergroten. Daarom vind je hier behoorlijk wat informatie over jongeren en seksuele en genderdiversiteit. Er is nog veel meer informatie te vinden.
Wij raden in het bijzonder aan eens een kijkje te nemen op de volgende websites:
Websites om als onderwijsprofessional meer inspiratie en informatie te vinden over dit thema:
Op www.gayandschool.nl staat, net als hier, uitgelegd waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan seksuele en genderdiversiteit. Daarnaast vind je er heel veel tips met hoe je dat kunt aanpakken. Ook heeft de website relevante onderzoeken over dit thema op een rijtje gezet en is er veel lesmateriaal te vinden. Deze site is heel gebruiksvriendelijk en heeft handige filterfuncties, zodat je precies kunt vinden wat je zoekt, of je nou les geeft aan kleuters of in het bestuur van een VO-school zit.
Ook www.edudivers.nl heeft sociale veiligheid op scholen, voor leerlingen die ‘anders’ zijn, als speerpunt. Ook hier vindt je veel tips en lesmateriaal voor zowel PO en VO als MBO en HBO. Daarnaast is hier veel achtergrondinformatie en politieke context te vinden. Ook biedt Edudivers workshops voor onderwijsprofessionals aan.
Op de site van Movisie, kenniscentrum sociale vraagstukken, houdt het LHBT-cluster relevante ontwikkelingen bij. Ook doen zij zelf veel onderzoek naar het wel en wee van LHBTI-jongeren én hoe je hen het best kunt ondersteunen. Kijk daarvoor op www.movisie.nl en zoek op ‘lhbt’.
Het COC is de landelijke belangenbehartiger van LHBTI-personen. De organisatie zet zich op allerlei vlakken in. Kijk voor meer info op www.coc.nl of op de speciale pagina over jongeren en school: www.coc.nl/thema/jong-school.
Over transgender en tips over hoe om te gaan met transleerlingen heeft Transgender Netwerk Nederland veel informatie op de site staan. Kijk daarvoor op www.transgendernetwerk.nl.
Websites om bekend te maken bij uw leerlingen:
Voor jongeren die worstelen met de vraag ‘wie ben ik eigenlijk?’ of ‘ben ik misschien homoseksueel?’ en voor jongeren die dat al zeker weten, is het heel fijn om meer informatie te vinden en anderen te ontmoeten die op hen lijken. Meestal zullen jongeren eerst zelf op onderzoek gaan, voordat zij hun gevoelens bekend maken. Het kan dus handig zijn om, ook al is er niemand uit de kast, toch alvast de volgende websites bekend te maken onder je leerlingen. Dat kan de LHBTI’s onder hen houvast geven.
www.iedereenisanders.nl is een heel uitgebreide site, opgezet door Movisie, kenniscentrum voor sociale vraagstukken, waar jongeren veel informatie kunnen vinden die relevant voor hen is. Bijvoorbeeld als ze zich dingen afvragen als ‘ben ik misschien homo?’
Het is belangrijk om rolmodellen te hebben, mensen waar je je aan spiegelt en tegenop kijkt. Dat helpt ontzettend bij zelfacceptatie. Tegelijk is LHBTI zijn in veel culturen een taboe en zijn er om die reden weinig LHBTI-rolmodellen met een migratieachtergrond. Speciaal voor hen die een (thuis)omgeving hebben waarin seksuele diversiteit sterk wordt afgekeurd of een taboe is, is er www.colourground.nl. Colourground biedt veel informatie en ook rolmodellen voor biculturele jongeren die LHBTI zijn. Ook vind je op de website een overzicht van alle plekken waar biculturele LHBTI-jongeren zichzelf kunnen zijn en zijn er links naar sensitieve hulpverlening.
Voor iedereen, zeker in de puberteit, is het belangrijk om ergens bij te horen. Als je LHBTI bent, ben je in de klas vaak het buitenbeentje en is het dus fijn als je ergens andere LHBTI-jongeren van jouw leeftijd kunt ontmoeten. Ook is het heel fijn om anderen te ontmoeten met wie je kunt praten over wat je allemaal meemaakt, bijvoorbeeld over je worsteling naar zelfacceptatie of je plannen om het aan je ouders te vertellen. Daarom is er www.jongenout.nl, een forum speciaal voor LHBTI-jongeren tot 18 jaar. Er zijn ook ‘offline’ meetings. Jong&Out is een initiatief van COC Nederland.
Vaak gaan mensen er vanuit dat seksuele en genderdiversiteit bij hen in de omgeving geen probleem is. Zij vinden het namelijk oprecht helemaal prima als iemand LHBTI is. Omdat dat voor hen zo vanzelfsprekend is, gaan ze er onbewust vanuit dat iedereen dat wel wéét. Vaak is dat echter niet het geval. Het helpt LHBTI-leerlingen heel erg als ze wéten dat ze zichzelf mogen zijn. Op www.gsanetwerk.nl wordt je geïnspireerd om aan iedereen te laten zíen dat je seksuele en genderdiversiteit normaal vindt. De site geeft handvatten om seksuele en genderdiversiteit op te kaart te houden met behulp van een groep gemotiveerde leerlingen en docenten, een ‘Gay Straight Alliance’. GSA Netwerk wordt ondersteund door het COC, de grootste landelijke belangenorganisatie van LHBTI-personen.
Op www.sense.info krijgen jongeren antwoord op zo’n beetje alle mogelijke vragen over verliefdheid, relaties en seks. Deze site is opgezet door Soa Aids Nederland, Rutgers, de GGD/Centra voor Seksuele Gezondheid en het RIVM.
Op www.homogeschiedenis.nl vind je info over hoe seksuele en genderdiversiteit in verschillende culturen en religies door de eeuwen heen werd beleefd en hoe er tegenaan wordt gekeken.
Bij http://derozeolifant.nl/ kunnen jongeren terecht met een hulpvraag, als ze iemand nodig hebben die voor hen opkomt. Hopelijk hebben de leerlingen van je school deze hulp niet nodig, omdat jullie als school aan de slag gaan. Maar het kan natuurlijk wel gebeuren dat je als team iets over het hoofd ziet. Dan is het fijn als de leerlingen hulp kunnen vragen.