In gesprek met ouders

Als er in de klas vooroordelen zijn over seksuele en genderdiversiteit, dan ligt dat vaak niet alleen bij de leerlingen, maar ook bij de ouders. Daarom gaan wij graag met die ouders in gesprek. We hebben een interactieve voorlichting ontwikkeld die aansluit bij de laatste wetenschappelijke inzichten over hoe je sociale acceptatie kunt vergroten. Daarbij investeren we in een veilige en open sfeer, waardoor de voorlichting in beginsel luchtig is en dit thema op een positieve manier bespreekbaar is. Vervolgens zetten we met ervaringsverhalen in op inleving en respect.

Onze ervaring is dat veel ouders, met name moeders uit een gemeenschap waar dit onderwerp taboe is, achteraf aangeven dat ze blij zijn dat dit lastige thema bespreekbaar wordt gemaakt.

Deze voorlichting, die we in 2016 al regelmatig hebben gegeven, sluit heel goed aan bij ouderkamers. De reacties zijn doorgaans positief en er komen veel mensen tot nieuwe inzichten. Ook blijkt in deze gesprekken regelmatig dat men er vanuit gaat dat ánderen het niet zullen accepteren, terwijl zij het zélf wel accepteren als iemand LHBTI is. Door dit uit te spreken verandert de sociale norm en wordt het onderwerp bespreekbaar.

We kunnen deze voorlichting als één workshop geven, maar ook in twee keer doen. In het laatste geval gaan we de eerste keer met ouders in gesprek over discriminatie, waardoor we op een wat minder beladen manier met het onderwerp kennismaken. Daarna komen we terug om te praten over discriminatie en de liefde.

Wil je meer weten of ons uitnodigen voor zo’n voorlichting? Neem dan vooral contact op via 010-4113911 of info@diverscity010.nl.